Latest Posts

Zengin Ekmek Çeşitlerimiz

20’den fazla ekmek çeşidi üretiyoruz.

Tıpkı yemeklerimizde olduğu gibi ekmek çeşitleri de oldukça zengindir bu coğrafyada.  mayalı ekmekler ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan ekmekler ile hatırı sayılır çeşitliliğe sahiptir.

Hepimizin çocukluğunda yeri vardır mis gibi kokusu ve el yakan sıcaklığıyla ekmeklerin… Hepimizin sofralar kurulmaya başlandığı zaman “bi koşu fırına git gel“, cümlesiyle baş başa kalmışızdır. Ekmek çeşitleri hayatımızın her alanında karşımıza çıkmıştır mutlaka…

Oyunlar oynarken arasında çikolata veya salça yemiş, açlığımızı arkadaşlarla oynadığımız oyunlarda unutmuşuzdur. Sofraların vazgeçilmezidir ekmek. Her sabah okula gitmeden yapılan alelacele kahvaltıların değişmez lezzetidir. Arasına giren her malzemeyi daha bir tatlı, daha bir lezzetli hale getirir.

Türk mutfağının en güzel yemeklerinde suyuna banma kavramını akıllara getirir… Deyimlerde ve atasözlerinde bile yer almıştır ekmek çeşitleri… Ekmeğine yağ sürmek, ekmeğiyle oynamak, ekmeğini taştan çıkartmak, ekmek elden su gölden ve eli ekmek tutmak gibi yüzlerce deyim hayatımızın içinde bize yön vermektedir.

Buğdayın un haline getirilmesi ile yapılan ekmek, insanlık tarihi kadar eski bir besin. Geçmişten günümüze her kültürde farklı şekilde kendine yer bulan ve bir o kadar da değerli olan ekmek, günümüzde de en yaygın tüketime sahip.

Katkısız ekmek yapımı hamur haline getirilmiş tahılın ateşte uygun şekilde pişirilmesidir. Bu nedenle ekmeğin evde yapılması oldukça kolaydır. Ham maddesi tahıl unudur. Hasat mevsimi tane olarak elde edilen tahıl (buğday, arpa, çavdar, yulaf vb), taş, saman çöpü vb maddelerden arındırılmak için eleklerden geçirilmektedir. Daha sonra değirmenlerde öğütülerek un haline getirilip depolanır, paketlenir veya torbalara konulur.
Un, tekne veya kazanda hamur kıvamına gelinceye kadar suyla karıştırılıp yoğrulur ve daha sonra istenilen ekmek şekli verilir (pide, somun vb) İmkanlara, istenilen pişirme şeklinde göre hamur, tandır, sac, fırın ya da tepside pişirilerek tüketilmeye hazır hale gelir. Saf ekmekteki tüm bileşenler un, maya, tuz ve sudur. Maya, hamuru ekşitip kabartmak için kullanılır. Bu maya, bir parça ekşi hamur olabileceği gibi fenni hamur mayası da olabilir.
Ekmek yapımı için hazırlanan hamur, hazırlanırken kullanılan su ve un oranına göre üç çeşit olabilir. Su oranı % 65 ise lüks ekmek hamuru, %60 ise ekmeklik hamur ve % 40-50 ise çöreklik hamur…

Ekmeğin bileşimi:

Su (yüzde 30-40)
Proteinler (% 6 – % 8)
Glüsitler (% 50 – % 55)
Lipitler (% 0,4 – % 0,8)
Madenî tuzlar (% 1,5 – % 2)

Ekmeğin kalitesi, kullanılan una ve pişirme süresine bağlıdır. 73 – 76 randımanlı unlardan francala, 78 – 80 randımanlı unlardan beyaz ekmek, daha yüksek randımanlı (kepekli) unlardan kara ekmek (kepekli ekmek) elde edilir.

 

 

Leave a Reply