Kepek unu, Kepek tozu, Ekmeklik buğday unu, ekşi maya, tuz, su
Normal ekmek formülasyonuna %20-25 kaba ve kırmızı renkli kepek ilave edilerek imali gerçekleştirilmektedir. Kepekli Ekmeğin enerji değeri düşüktür ve insana doygunluk verir. Bu nedenle de kilo almak istemeyenlerin hem zayıflayabilmeleri, hem de sağlıklarından ödün vermemeleri için kepekli ekmek tüketmeleri önerilmektedir. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle kepekli ekmek, insan sağlığı açısından benimsenecek bir üründür.
Yapısında nişasta, ruşeym ve kepek bulunduran buğday 3 katmandan oluşmaktadır. Tam tahıllı ekmek çeşitlerinde bu 3 katmanın hepsi varken kepek ekmeğinde sadece nişasta ve kepek katmanları bulunmaktadır. Oldukça faydalı ve sağlıklı olan ruşeym sayesinde uzmanlar daha çok tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesini ön görür. Fakat bu kepek ekmeğinin daha az yararlı olduğunu göstermez.
Artık herkesin ezbere bildiği gibi diyet yapılıyorsa beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilir. Hem iştahı kesen, hem tok tutan hem de kabızlığın önüne geçen diyet dostu bir ekmektir. Vitamin, protein konusunda zengin olan kepek ekmeği, bağırsak dostu ve kalp-damar hastalıklarının önleyicisidir. Pek bilinmese de safra kesesinde oluşan taşı ve ayrıca östrojen dolaşımını engeller. Böylece rahim kanseri riskini düşürmektedir.
Enerji 246 kcal
Protein 10,47 g
Yağ 3,40 g
Karbonhidrat 38,61 g
Lif 9,32 g
Nişasta 34,50 g
Demir 2,64 mg
Fosfor 204 mg
Kalsiyum 130 mg
Magnezyum 78 mg