Ekmeklik buğday unu, maya, su, tuz
Ekmek malzemelerin belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilir.
Ekmek, halkımızın temel besinidir ve günlük alınan enerjinin ortalama %45’i, proteinin %47’si ekmekten sağlanır. Ekmek iyi bir enerji kaynağı olduğu kadar, insan beslenmesinde esas olan protein, B vitaminleri ve minerallerin çoğunluğunu enerji değerine oranlı şekilde içerir.
Türkiye’de onun kadar üretilen ve sofralarda yer alan başka bir ekmek yok. Öyle sağlam bir yeri var ki bizim sofralarımızda, tahtından kimse indiremez. Uzmanlar ne kadar uyarsa da Türk milleti olarak beyaz ekmekten bir türlü vazgeçemedik. Her yemeğin suyuna ekmek bandık ve her sabah kahvaltıda üzerine bal-kaymak sürüp yedik. Belki çeşitleri çok fazla ama biz ondan vazgeçemedik…
Enerji 276 kcal
Protein 9,41 g
Yağ 3,22 g
Karbonhidrat 50,13 g
Lif 4,32 g
Nişasta 34,44 g
Demir 1,04 mg
Fosfor 77 mg
Kalsiyum 109 mg
Magnezyum 25 mg