Latest Posts

İşin Sırrı Detayda Saklı

Fırında pişen ekmek mi yoksa siz misiniz?

İşimize ait konularda daha özenli ve dikkatli olmamız gerektiğinin farkındayız.

Çünkü ekmek pişirmek için hem somut hem de maddi olmayan pek çok sır vardır. Yaratıcılık ve tutkunun yanı sıra, iyi bir ekmek pişirme malzemenin kalitesine bağlıdır. İyi ekmek zaman alır ve sabır gerektirir.

Taze un ve maya ile başlar sabır yolu. Ekmek yapımında en önemli aşamalardan biri ve en fazla zaman harcayan şey hamurun kabarmasıdır. Sabır bu adımın gizli unsurudur. Fazla endişe edilmemelidir. Çünkü sabırsızlık ekmeğin yoğun ve sert olmasına sebep olur. Boyutunu iki katına çıkarmak için zaman tanımak gerekir hamura. İşlemi hızlandırmak için, hafif ısıtılmış bir fırın gibi sıcak bir yerde, ısıtıcı ya da soba yakınında veya güneş alan bir pencere önünde misafir edin bir süre daha hamurunuzu. Ortam serin ise, hamurun kabarması daha uzun süre alacaktır.

Ekmeği yoğurmanın amacı mayayı etkinleştirmektir. Yeterince yoğurmadan hamur düzgün bir şekilde kabarmaz. Bununla birlikte, çok fazla yoğurursanız, ekmeği sertleşmesine neden olursun. Tecrübe ile sabit olan kesin bir süre boyunca karıştırmak gerekir. Hamur esnek olduğunda ve çatlaklar veya kesikler olmaksızın bir topa sarılabildiğinde, genellikle şekillendirme için hazırdır.

Fırından fırına değişir pişirme süreci. Fırına güvenip boş koymamak gerekir. Pişirme süreleri ve sıcaklıklar tariflerde yazılana uymayabilir. Fırının yaşı bile ocağın performansında rol oynar. Fırın önemlidir, ama gerçek hüner pişen ekmeğin ilerlemesini izlemek, gerektiğinde sıcaklığı düşürmek veya arttırmaktır. Hafif bir altın rengi olacak şekilde koyulaşmasını takip edin.

UNUTMAYIN! Harika bir ekmek yapmak için en önemli adım fermantasyondur.

Fırınınız ne kadar iyi olursa olsun ya da ekmeğe ne kadar iyi şekil verirseniz verin, ekmek uygun şekilde fermente edilmemişse ortalamanın üzerine çıkamayacaktır; çünkü cansız bir hamur fermantasyonla canlı organizmalarla dolu bir kütleye dönüşmektedir.
Her hamur fermantasyonu için gerekenler; içerisindeki maya miktarı, mayanın gıdası ve enzimlerin çalışması arasındaki denge ile hamurun ve bulunduğu ortamın sıcaklığıdır.

Leave a Reply